Thursday 31 December 2015

Een stoffig jaaruiteinde

Over de stad ligt een dichte sluier van heel fijn Sahara zand; het is de tijd van de Harmattan, een droge en stoffige wind vanuit de Sahara waar de zon nauwelijks doorheen komt. Het is dan ook een stuk koeler, maar de ramen kunnen helaas niet open want dan komt het stof ook in huis.

The Harmattan is blowing over the city and leaves behind a layer of dust and fine sand, covering everything. The haze brings in cooler air but the windows have to stay closed to prevent the dust from coming into the house.

Harmattan haze in the morning light

Het is dus een goed moment om het jaar af te sluiten en de biezen te pakken, even voor een paar weken naar huis, naar Nederland. De afgelopen 3 maanden in Accra zijn een verwarrende tijd geweest. Er zijn zoveel tegenstellingen tussen arm en rijk, cultuur en economie. Ik zal er voor mijzelf een balans in moeten vinden.

Time to pack my suitcases and go back home, to Holland. The past 3 months have been an emotional rollercoaster; there are so many contrasts between rich and poor, in cultures and economy. I will have to find a balance for myself within all of it.

Het maken van foto's vind ik steeds lastiger worden. Waarom wil ik ergens een foto van maken? Is het de armoede die ik wil laten zien? Veel mensen zijn er niet van gediend; je neemt hun iets af als je ze fotografeert. Hieronder een kleine impressie van de afgelopen paar weken. Mijn kinderen waren overgekomen uit New York en Londen en samen hebben we een paar plaatsen bezocht in Ghana.

I'm starting to find taking pictures increasingly awkward. Why do I want to document the things I see around me? Do I really want to show the poverty in which some people live? Many don't like to be photographed as it takes away part of their soul. Below is an impression of the last couple of weeks when my kids came to visit us from New York and London. We went to a few different places in Ghana.


Langs alle wegen lopen mensen, zelfs langs de snelwegen waar auto's met een rotvaart overheen denderen.
Everywhere along the roads people walk with all kinds of items on their heads, even along the highways where cars drive past at high speed.

De kleurrijke doeken die de vrouwen dragen, het fruit en de vlaggen geven kleur aan de grauwe omgeving.
The colourful fabrics, fruits and flags give colour to the dusty country side.

Market near Koforidua

Elmina

Cape Coast
Children in a fishing village near Axim

Drying cocoa beans at Bosomtwe Lake

At least there is music!

Graveyard
Horse riding along fishing boats at Bosomtwe Lake

Live pangolin and snails for sale along the highway

In februari ben ik weer terug en dan gaan we weer met frisse moed er tegen aan!
I'll be back in February with renewed energy!


De allerbeste wensen voor 2016
Wishing you a wonderful 2016!

Hilde

12 comments:

 1. Kan me indenken dat je met een dubbel gevoel foto's maakt. Veel plezier in Nederland en een fijne jaarwisseling toegewenst

  ReplyDelete
 2. Ik kan me goed voorstellen dat je gemengde gevoelens hebt. Kom tot jezelf in het vertrouwde Nederland. Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2016.

  ReplyDelete
 3. Wat fijn dat je je kids over had. Hele fijne weken in Nederland gewenst! Een goede reis naar huis!

  Groeten, Elni

  ReplyDelete
 4. Heerlijk samen met je kinderen, altijd weer genieten toch?
  Fijne jaarwisseling nogmaals en een gezond 2016

  ReplyDelete
 5. Wat leuk dat de kinderen zijn overgekomen om te zien waar jullie nu wonen en leven. Balans vinden in een nieuw en zo ander land lijkt me niet makkelijk. Even afstand ervan nemen zal je goed doen en wie weet wordt het in de volgende periode in Ghana makkelijker voor je om balans te vinden. Gaat jou vast lukken!

  ReplyDelete
 6. Ik kan zo genieten van jou verslagjes, en wat heerlijk dat je deze reizen /wonen nog kan doen

  JA een balans vinden, ergens! is erg moeilijk, maar gelukkig dat wij Nederlanders ons gauw aanpassen in een nieuw land, we willen leren, !!!!

  Vanuit Zweden wensen wij, jullie een heel gelukkig Nieuwjaar en een heel gelukkig en gezond 2016

  Liefs Joke

  ReplyDelete
 7. Tsja, hoe doe je dat? Omgaan met de armoede, die je om je heen ziet. Met de ontberingen van de mensen. Met de emoties, die het bij jezelf oproept? Hoe bescherm je jezelf tegen al te heftige emoties bij het zien van dit alles, zonder dat je je empathie verliest. Het lijkt mij een hele opgave. Even bijtanken in het "homeland" is alvast een goed begin. Gelukkig Nieuwjaar!

  ReplyDelete
 8. Fijn dat de kinderen geproefd hebben aan jullie nieuwe stek. Nu even bijtanken in Nederland! Misschien zie ik je nog?

  ReplyDelete
 9. Kan me voorstellen hoe moeilijk het soms is om om te gaan met alle verschillen en met de emoties die het oproept. Lekker even bijkomen in Nederland . Ook wij hadden de kinderen en kleinkinderen over op Saba. Wat een rijkdom!

  ReplyDelete
 10. De foto van de voetgangers op de snelweg... gelijk denk ik hier aan het bericht op het nieuws dat hier een paar Grieken op de fiets van de snelweg zijn gehaald... Wij vinden dat totaal niet gek want als wij in Griekenland zijn zie je niet anders en het kan ook meestal niet anders dus eigenlijk heel gewoon... Ook wij laveren dan tussen het snelverkeer moet je ff aan wennen en "gewoon" aanpassen...
  Hoop toch dat we mee mogen mee blijven kijken met de foto's kan mij voorstellen... het is anders... maar als je het nooit gezien hebt dan weet je het niet... hoe het in een ander land kan zijn... begrip en ervan leren...
  Heerlijk dat je kinderen er ook waren.
  Hoop dat we elkaar zien!
  Lieve groetjes van Marijke

  ReplyDelete
 11. Geniet maar van het oude en natte Nederland. Ook dat zal weer wennen worden. Sterkte ermee, en voor jou en je gezin een goed en gezond én creatief 2016.

  ReplyDelete
 12. Een ek sal jou mis as ek terugkom na Akkra. I shall miss you upon my return to Accra. Ek wil asl hoor wat julle en jou kinders saam ondervind het. I want to hear about everything you experienced with the kids. Geniet die besoek aan Nederland, rus uit want Akkra sal sy pond vleis vat. Enjoy your home visit in the Netherlands, as Accra will demand it's pound of flesh by any means. :o

  ReplyDelete

Thanks for coming by! I love to hear your comments!