Wednesday 23 August 2017

Challenged to make an African star in XXXL


Na het zien van mijn Afrikaanse caleidoscoop quilts vroeg een kennis of ik misschien zoiets als een achtergrond zou kunnen maken voor een feest dat zij volgend jaar wil geven. Daar moest ik even over nadenken want hoe pak je zoiets aan? Wel een hele uitdaging die ik graag aanga!

After seeing my African kaleidoscope quilts a friend asked me if I could make her a piece like that as a backdrop for a party she is going to give in the near future. A challenge I am happy to take on! But where do I begin! It took me some weeks to figure this out.


My design wall is way too small for this!!! ;)

Eenmaal weer terug in Accra begon het na een paar weken te kriebelen en ging ik aan de slag. Om het nog eens lastiger te maken ging ik aan de slag met de zwarte ster van de Ghanese vlag, een 5-punt ster, in plaats van de 6-punt ster die ik er voorheen voor gebruikte. Gedurende het proces kwam ik erachter dat het behoorlijk lastig is er een vierkant van te maken zonder de vorm geweld aan te doen.

Once back in Accra it started to brew and finally I could set myself to start cutting the fabrics. Of course I made it more difficult by using a 5-point star instead of a six-point star! During the proces I realised it would be very difficult to make this into a square or rectangle without twisting the design out of shape.


 De meubels moeten er voor opzij!
The furniture had to move to the side to make space!
Omdat er voor mij weinig te doen is in Accra en ik weinig sociale verplichtingen heb, kan ik uren besteden aan het ontdekken van nieuwe vormen en kleurcombinaties. 

Because there isn't so much to do for me in Accra and I don't have many social commitments, I have all the time in the world to explore new combinations of colours and shapes.


In action with the last bit of sewing
Het geheel is niet gequilt en heeft nog geen achterkant. Ik wil er nog even over nadenken hoe ik dat ga doen. Ook hoe dit het beste opgehangen zou kunnen worden.

This piece is not quilted and has no backing yet. I just want to take some time to think about the best way to handle this.De jongens van de beveiliging van de compound waar wij wonen en de tuinman hadden moeite om het geheel omhoog te houden!
The guards of the compound where we live and the gardener had some difficulties keeping up this patchwork piece!Hight is 3.35 m (11 ft) - perimeter is 11 m (36 ft)

Toen ik ze vertelde dat het project was opgebouwd vanuit de 'Black Star' waren ze helemaal verbaasd. De zwarte 5-punt ster staat op de Ghanese vlag en is een belangrijk symbool. Dus toen ik de doek als een sjaal omsloeg, zorgden zij er voor dat de ' Black Star' goed in beeld kwam.

When I told them that this project is build up around the 'Black Star' they were in awe. The black 5-point star is a very important symbol which is on the Ghanaian flag. When I draped the piece around me like a scarf, they took care the 'Black Star' was well visible.

Groetjes, Hilde

7 comments:

 1. Zo bijzonder, prachtig Hilde!

  ReplyDelete
 2. O0o GEWELDIG! Wat prachtig mooi in balans!En wat grooooot, ophangen??? Een frame net zoals bij de schilderijen die je maakt...
  Ben toch zo benieuwd hoe je deze Kaleidoscope ontwerpt...
  groetjes van Marijke

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gemaakt op basis van Ricky Tims' caleidoscoop techniek, maar dan een 'beetje' aangepast. ;)

   Delete
 3. Fantastisch.....
  De stoffen, de kleuren, het patroon !!!!
  Wat een voorrecht om met zulke materialen te werken ❤️

  ReplyDelete
 4. Hoi Hilde,
  Ik had hem al zien voorbijkomen maar hem nu afgemaakt te zien ... Prachtig project!
  Zo zie je maar dat je met die mandala's alle richtingen uit kan! Van minimini naar heeel maxi :-). Ik moet trouwens nog aan de mijne beginnen. 'k Heb wel al mooie stofjes gescoord. Wel geen Afrikaanse maar moderne die niet echt in mijn comfortzone liggen. Ben benieuwd :-).
  Groetjes,
  Ann

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Ann, Dank voor je bericht. Ik zou zeggen aarzel niet langer en doe het gewoon! ;)

   Delete

Thanks for coming by! I love to hear your comments!